Lövhoppning!

Först fick vi kratta ihop en stor hög med löv..alla hjälpte till både stora & små :)



Sen var det dags att hoppa & gissa om inte både stora & små gjorde det med :)









Lianen i trädet hängde bra för att svinga sig!







Tror att vi har tjänat in en städdag då det blev 7 stora sopsäckar fulla i löv!



Kan säga att jag har hur många underbara bilder som helst..alla lika bra! & det var så roligt att få hoppa i löv, jag gjorde allt det jag med & Stefan bad om att få ta kort men jag höll kameran hårt & gjorde en kullerbytta ;)

Till mina kära vänner..

Har fått så fina kommentarer av mina vänner, de värmer & de glädjer mig! Är så härligt att få höra positiva kommentarer ibland.. & nu behövdes det mer än ni anar! Allt som hänt här har fått mig att tvivla på min egen förmåga...även om jag känner att jag gör så gott jag kan & vet att Stefan gör det med.

Elin: Jag vet att du/ni kommer göra det samma med era barn! Du är en underbar människa & jag är glad att jag hittat dig :)
Vännen: Tack för dina fina kommentarer alltid! De värmer & de glädjer mig.

Ni är speciella & kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta..

Tack alla underbara vänner för att ni finns här med mig på livets (ibland krångliga) väg! Ni är ett underbart stöd att ha vid min sida!

<3
Kramisar



Halloween firande!

Så börjar vårt halloween firande. Dukningen är gjord av plastsäckar på bordet & stolarna, många ljus (på bordet & på bänken), lite löv i höstens underbara färger, lite läbbiga smådjur som fladdermöss, råttor & ormar.



På matsedeln stod häxkräk & spindelägg (ris färgat med grön karamellfärg & chili con carne), vid sidan stod en skål med blod (ketchup) & bröd. Till dryck blev det blod med ögon i (hallonsoda med skalade vindruvor).





Edvin var lite skeptisk mot maten, trots att han stått bredvid mig när jag lagade den & såg vad jag gjorde...men när han väl smakade, då tyckte han om det :)



Pontus gillar spöken & monster..detta var ju himmelriket för honom! Han gillade allt!



Till efterrätt blev det kladdkaka med spindelnät & spindel på. Vid sidan fick man snor (grön grädde!).



Ute måste det ju pyntas också! Massor av lyktor..



& ett hängande spöke! Gjord på 10 minuter av ett lakan & en ballong & lite svart färg!



Mina små trollisar är på väg ut på jakt! "Bus eller godis" men efter att de fått ett äpple sa Edvin "Bus eller äpple"!



Lite döskallar & spöken som hänger på dörren!



Ett litet spöke, tillhörande Pontus borg står nu fint ute på trappan & skräms.



Dessa glasburkar målade jag för många år sen, lite höstlöv tagna ute på gården som extra dekoration.



Här är årets skörd! Lite pengar, ett äpple & en hel skål var med godis! Gissa om barna vill fira halloween igen :)

Nygårdskällan

En vacker söndag i oktober tog vi med oss en matsäck & åkte mot Molkom, vårt mål var att nå Nygårdskällan. Här är barna på en av de många små broarna som skulle passeras. 2 km var det till källan, lika långt tillbaka!



Underbar natur, underbart väder..





En liten vilopaus på vägen behövs, det är ganska jobbigt att gå med de korta benen!









Äntligen framme! På slutet var barna riktigt trötta...



Här bubblar vattnet fram ur er håla, silat genom marken & färdigt att drickas! Det var flera hål, men ett av de lite större än de andra.



Här syns en av källorna.



Vattnet var gott & fikat med! Men hem orkade inte barna gå, som tur var fanns det en kortare väg men Stefan fick gå samma väg tillbaka & hämta bilen & hämta upp oss andra!

Underbar höstdag med min underbara familj <3

1:a snön!

Vilken tur vi hade som fick snö när vi var i Vingi! Snön föll på söndagen den 11 oktober & barna tyckte det var skoj! Jag också, älskar ljudet när det knarrar under skorna :)


6 månader av oändlig sorg & saknad...

Idag är det 6 månader sen som min älskade mommo tog sitt sista andetag & lämnade denna jord..Finns inte ord att beskriva den sorg & saknad jag känner. Ibland tycks det vara igår jag tog bilen & åkte för att säga hej då, ibland känns det som det var evigheter sen...

Livet går vidare, men saknaden efter att mommo skulle dela detta med oss är stor..

Pontus förstår, han vet, han pratar om henne ofta...Igår sa han att han skulle vilja prata med henne igen, ville berätta något för henne...han skulle gå till graven när han åkte upp nästa gång & prata med henne men han ville gärna att hon kunde svara men visste att hon inte kunde.. Men hon hör mig sa han då.. Det känns bra att han fick följa med & ta ett sista farväl <3

Så står vi alla här, utan vår älskade mamma/mommo/gomma...Så söt hon var, så snäll hon var, så otrolig hon var..

LÄNGTAR EFTER DIG
- av Siv Andersson

I hjärtat finns ett rum
som bara är för dig.
Och var jag än tar plats
så finns du här hos mig.

Jag hör din varma röst
som inspelad musik.
Jag lyssnar om igen
för den är helt unik.

I mörker och i ljus
ditt ansikte jag ser.
Ur minnet tar jag fram
de bilder där du ler.

Men bland allt du är för mig
finns något svårt att bära
- min längtan efter dig
när jag inte har dig nära.


Nu är tentan gjord!

& det är så skönt, nu är det några veckor innan nästa! Satt i 2 1/2 timme, tre stora frågor & tolv inlämnade blad! Tror aldrig jag skrivit så mycket & så fort förut! Nu efteråt känns det faktiskt bra, tror jag fick med allt..men samtidigt vet jag att det är läraren som bedömer & denne kanske inte tycker jag fått med något! Vi får väl se när jag får den tillbaka & vilken dom jag får i så fall. Kunde inte gjort det bättre iaf, har läst & skrivit & läst i 10 veckor, tror jag lagt ut mycket mer än 40 timmar i veckan! Men jag har också märkt av en utveckling hos mig som läsare & det gillar jag! Tycker att det varit roligt, fastän jag ibland känt att det varit mycket.

Så vad väntar nu? En ny delkurs i svenska, vet inte vad den heter..men tror det är mer grammatik & sånt. Det ska nog bli bra det också!

Annars är det fullt upp med barn & allt som hör till! Det rullar på, alldeles för fort! Får nästan panik! Så mycket jag vill hinna med som får stå & vänta. Men det är väl så det är! Prioritering hör till vardagen.

Nu ska jag sätta igång & läsa lite inför andra delkursen innan barna ska hämtas! Det är lika bra att börja direkt så kanske jag kan ligga lite före så det inte blir så mycket på en gång!?

Kramiz

Lek!

Det är så roligt när det kommer kompisar! Roligare med vissa än med andra dock...vissa går det hur bra som helst med medans det med andra inte går lika bra. Men det är roligt iaf :) Nu är det fyra barn som sitter uppe & bygger lego, har nyss varit lite småbråk men det ordnade upp sig...tror att det kan ha med syskonen att göra...det är ju inte bara Pontus dagiskompisar längre utan Edvins också! Men vi har också sagt att när Pontus vill ha hit kompis så är det hans! Edvin har börjat prata om att han vill leka med några från dagis, tror han ska få ringa någon nästa helg...kanske ska få ringa varsin då?? Vi får väl se, det är roligt att de leker med varandra & andra!

Annars har det varit en lugn helg, har inte gjort särskilt mycket...inte ens städat! Ska städa toaletterna sen & imorgon får de bli till att dammsuga.

Just nu ligger en tjälknöl i lag...ska ätas senare med potatisgratäng - MUMS! Tror att barna ska få äta något annat lite tidigare & gå & sova så kan mamma & pappa få äta en lysig middag tillsammans sent! Vi får väl se :)

Nu ska jag gå & joina dem där uppe :)

Kram

..

Nu har vi bestämt att vi väntar med vaccineringen..känner mig inte säker på hur det fungerar. När jag såg nyheterna en dag med en barnläkare som avrådde barn mellan 3 & 15 år att avvakta tills vaccinet testats ordentligt. Har även hört de som blivit riktigt dålig av det, de flesta bara en dag men några flera dagar. En kvinna hade varit dålig i en vecka, orkeslös & feber - det är väl ungefär så länge svininfluensan också håller på!? Så vi väntar, men har inte sagt att vi inte ska vaccinera oss. Vi vet för lite än!

Tittade in på aftonbladet & hittade...

Fastnade i en blogg, om en liten kille som fick lämna denna jord för tidigt ett & ett halvt år gammal. En kämpe mot en sjukdom som inte kunde botas...cancer. När jag började läsa mammans blogg kände jag hur tårarna sakta började rinna nerför kinderna, kände hur en knut uppstod i magen, tårarna bara forsade ner..så nu sitter jag här med rödsprängda ögon...så vackert skrivet...vet att denna lille kille är både älskad & saknad..

Så är livet & döden, vissa tas ifrån för tidigt...men ändå kan man glädjas åt den tid man fick, alla minnen har man kvar..för alltid finns de där i ens tankar..

Är med i några grupper på FB som handlar om barnmisshandel, fruktansvärt jobbigt men för mig ändå viktigt. Tvingar mig att se videorna & korten som finns, för barnens skull...för att deras historia ska leva vidare, för att deras öde inte var bortkastat...kanske också för min egen skull, för att få inblick i hur grymma en del människor är, för att i framtiden kunna hjälpa någon...Öppna ögonen & se varningssignalerna, finnas & agera...

Vi lever i grym & orättvis värld...



Arg!

På min älskade lillasyster..arg för hon inte tycks förstå vad jag pratar om...arg för att hon inte svarar mig...arg för hon inte fattar att jag älskar henne...arg!

Ibland får jag nästan panik, vill bara skrika åt henne att lägga av. Göra som hon kanske skulle funka, börja stampa i golvet, smälla i dörrar, inte svara henne när hon pratar med mig...

Jag vet att hon innerst inne inte vill göra så här, men hon orkar inte bryta sig ut...sitter där ensam & låter mig inte komma in..

Inte ens ett tack för maten till Stefan som stått & lagat den, inte ett tack för att jag tvättat alla hennes kläder, inte något mer än otrevliga ord mot oss... Börjar bli frustrerad...hon brukar vara arg, det gör inget...hon får låta bli att prata med mig...det rä ok att hon skiter i oss ibland..

men jag orkar inte med hennes gnat på barna..var tyst istället, låt oss sköta dem...förlåt dem, de menar egentligen inget illa...& när de väl ska säga förlåt, ja då kommer de där orden...orden jag inte vill höra, orden jag hatar när hon säger dem...

de är mina barn...du är min syster...älskar er <3

Hoppas på en trevligare syrra imorrn...& du ska veta att vi också gör fel ibland, vi tror inte vi är perfekta...vi försöker & vill inte göra dig illa vännen...

Kramizar till er alla

Lite mys..

i badkaret med mina små gullpojkar :) Så härligt!

Sen fick pappa komma & hämta de två så satt jag där ensam...tog hand om mig själv en liten stund & rensade hjärnan lite.

Känner att tiden inte räcker till! Jag hinner inte gå ut på mina promenader, & jag saknar dem! Det är så skönt att få gå ut & bara vara en stund..få känna hur krafterna laddas. Så varför tar jag mig inte tid? För det första så har det varit så mycket som ska hinnas, mycket läsning har det blivit. För det andra så blir det så mörkt så fort...& det kanske är skönt det med men där jag har min runda är det kolsvart! & jag är väl kanske lite mörkrädd... Så alternativet är att gå runt på alla gatorna, vilket jag inte tycker är så roligt alltid.

Men jag vet att jag måste, för att orka. Ta en promenad om kvällen. Det måste jag!

& göra matsedel! Har varit inne i en tråkig matperiod, då vi inte har någon ork eller lust att laga mat. & alltid samma mat, dålig variation & med det så tråkigt att laga mat..& komma på mat! Så imorrn ska jag sätta mig & göra en matsedel tillsammans med barna. Lite nya, roliga recept!

Kramiz

Roligt & inspirerande

Det säger jag nu efter några veckors hårt slit med skönlitteratur...men nu har jag fått upp ögonen för andra synsätt, börjat fundera på vad det är jag läser & varför författaren kan ha skrivit på ett visst sätt.

Det är så himla roligt att studera, så roligt att vidga sina vyer. Hade sån negativ inställning när jag började denna kurs. Nu börjar den närma sig slut...bara en skönlitterär bok kvar att läsa & en tenta...sen så börjar andra delkursen, förhoppningsvis är den lika spännande & lärorik.

Med mig i min ficka har jag ett flertal tips på skönlitteratur som jag bara måste läsa! Att använda skönlitteratur i undervisningen tror jag kan vara riktigt spännande!


...

Ja, jag tycker inte om två av mina grannar! Har inget över till dem! De sa saker till oss när Pontus gjorde en dum sak som jag varken kan eller vill förlåta eller glömma. För mig finns de inte...då kan det vara bra där!

Men nu har det uppstått ett litet problem. Pontus hälsar på alla, ja alla. Vi har inte sagt något till honom om grannarna så givetvis hälsar han på dem. Men de hälsar inte tillbaka. Nu kan man tycka att detta inte är ett stort problem men nu har Pontus upptäckt att de inte hälsar & tycker det är konstigt då de hälsat förut. Så vad säger jag till Pontus? Ska jag säga att de är arga fortfarande för en sak som hände för flera månader sen, som alla andra har glömt & förlåtit men inte de?? Har försökt att inte bry oss om det hela, & det har funkat...

men hur funtad är man om man inte kan förlåta en fem-åring?? Tycka vad de vill om oss, jag tycker vad jag vill om dem men lite sunt förnuft borde säga att historien är avslutad?

Vad säger jag till Pontus??? Försökte förklara att de fortfarande var arga, men då frågade han varför ingen annan är det??

Älskar min lille son, han vet vad han har gjort & han vet att det var fel...


Städdag :)

Härligt väder att få vara ute i! De flesta tror jag var ute idag & hjälpte till så gott de kunde. Efter att ha krattat & klippt fyllde vi lätt en släpkärra med påsar som skulle köras till heden. Det hela avslutades med supergott fika & trevlig pratstund :)


Ny kurslitteratur!

Så har det snart gått 10 veckor & ny kurs ska snart börja med en massa litteratur! Om det är någon som har någon bok skulle jag gärna vilja låna :) 

Litteraturlista S3GALT, HT-09
Svenska för lärare inom förskola, fritidshem eller grundskolans tidigare år
Delkurs 2: Barns och ungdomars språk och läsande i utveckling (15hp)

Gibbons, Pauline (2006) Stärk språket stärk lärandet. Språk och kunskapsutvecklande arbetssätt för och med andraspråkselever i klassrummet. Uppsala: Hallgren och Fallgren, ISBN 9789173828178. Antal sidor: 200.

Gómez  Elsa. (2008) Faktaboken som pedagogisk resurs, Lund: Studentlitteratur (ISBN10: 9144034512, ISBN13: 9789144034515) 158 sid.   .                                             

Wagner, Ulla., (2004) Samtalet som grund. Falköping: Bonnier utbildning (ISBN 91-622602949) 130 sid.

Liberg, Caroline. (2006) Hur barn lär sig läsa och skriva. Lund: Studentlitteratur (ISBN 91-4404369-4) 210 sid.

Lyckas med läsning: Läs- och skrivinlärning i Nya Zeeland (svensk text: Agneta Johanesson Vasberg). (2001) Falköping: Bonnier utbildning (ISBN 91-622-3740-3) 153 sid.

Pettersson, Agneta, (2007) Sporre eller otyg – om bedömning och betyg, Malmö: Lärarförbundets förlag (ISBN 978-91-9765-982-6) 156 sid.

Svevar, Kerstin & Lindskog, Ingrid. (2006)  Grammatiken i praktiken, Stockholm: Ess i svenska (ISBN 9127762343) 160 sid. *

Svevar, K. (2006) Grammatiken i praktiken: facit, Stockholm: Ess i svenska (ISBN 9127762343) 32 sid. *

Svensson, Anna-Karin., (2009) Barnet, språket och miljön, Lund: Studentlitteratur (ISBN 978-91-44-01857-7)  231 sid

Svensson, Anna-Karin., (2005) Språkglädje. Lund: Studentlitteratur. (ISBN 9789144039008) 204 sid.

Strandberg, Leif. (2006) Vygotskij i praktiken. Bland plugghästar och fusklappar. Lund: Studentlitteratur. (ISBN 978917227463) 212 sid.

Strömquist, Siv. (2008) Konsten att tala och skriva, Kristianstad: Gleerups, ISBN10: 9140664201, ISBN13: 9789140664204) 248 sid. *

Strömquist, S. (2007) Skrivprocessen. Lund: Studentlitteratur (ISBN 978-91-44-00431-0) 180 sid.

Trageton, A., (2005)  Att skriva sig till läsning: IKT i förskoleklass och skola. Liber förlag. (ISBN 47-05236-8) 200 sid.

 

 

 


Lite beröm värmer!

Speciellt som man har hållit på i några veckor & inte tyckt att man fattat något! Men till slut ramlade poletten ner & idag känns det ok...eller faktiskt ganska bra! Lite oroväckande är det, tänk om jag tar det för lugnt... nä - det gör jag inte! Vill klara denna tenta..

idag pratade läraren med alla studiegrupper, alla uppgifter vi gjort fick vi beröm för - Ni har fattat vad det är jag menar sa hon. Det kändes så skönt, att vi faktiskt gjort det bra! Sen sa hon att vi skulle inte ha några problem med tentan...undrar hur hon menar då?! Som studiegrupp funkar vi bra, vi sitter & diskuterar & slår våra kloka huvuden ihop...men på tentan sitter jag där själv utan nån att fråga om det kan vara si eller om det är så.

Nu sitter jag & tittar på älskade Betty samtidigt som jag skriver...funkar inge vidare så jag får skriva en annan dag!

Ville bara dela med mig av berömmet vi fått idag - det kändes skönt!!!

Kram

Killar vill...

..ha något snyggt att visa upp men en stor tjej i sängen. (någon som sa på färjan)

Vet inte om jag ska skratta eller gråta åt detta. Sjukt, patetisk.. om det är så hon känner.. varför gör hon det då? Ibland kan jag inte förstå hur en människa kan tänka!


Alla har vi våra sysslor...



Den äldre har blivit sopkastare...



& den yngre tittar gärna på! Stolt över sin storebror :)

Kulturnatta :)



Måste säga att jag var impad av dessa killar som kunde göra såna konster med cyklar...saknade dock en representant från tjejerna!?



Underbara söta människor!


En skön kvällspromenad :)



En kväll tog vi med oss kakpaketet & gick ner till Vänerstranden, riktigt mysig & skön kvällspromenad... men sist vi gick där var det vår & inte fullt så mycket växtligheter...kändes som vi gick i en djungel ett tag!

Utslitna skor...



fastän det fanns nyköpta skor så ville den stora gullisen använda dessa skor...som snart tappar sulan!
Kanske är det dessa som är mest bekväma, de är ju utgådda & satt perfekt på fötterna - riktiga springskor! Men nu har jag fått honom att använda de nya ;)

Äntligen!

Ligger jag bra med pluggtiden! Imorgon kan jag börja läsa nästa veckas böcker! Det är skönt & otroligt efterlängtat! Idag har jag skrivit i min läslogg en massa, kanske bara skit men jag har skrivit något iallafall.

Eftermiddan har varit jobbig! Stefan är borta på möte så jag gick & hämtade barnen, gick in på affären..allt gick bra! Båda killarna ville bli hämtade & inget tjat på hemvägen...Ända tills de kom innanför dörren, då blev det knuff & bråk. Gick ganska smärtfritt, Pontus gick ut en stund (skulle göra en soppa!) & Edvin stannade inne med mig...kände hur trött jag var, ville inte laga middag & kände mig inte frisk...Middan blev iallafall gjord, spaghetti & köttfärsås - deras favorit! - men tydligen inte för Pontus idag! Han ville inte äta, satt & tuggade på en morot istället & jag sa att han  var tvungen att äta lite...han bara satt & inte åt, jag kunde ju inte ge mig då. Pontus grät & då kom lillebror till räddning, satt & höll Pontus hand & tröstade. Pontus åt tre gafflar till slut, efter att han skrikit ett tag för att det var kallt - inte konstigt att det blir kallt om man inte äter direkt! Sen var det läggdags, mamma, det kliar vill ha salva, mamma jag vill ha pyjamas, mamma...mamma...mamma! Fick fram ett par pyjamasbyxor till den äldre, den yngre fick salva, sen var det..mamma, när ska du sova, mamma jag vill ha pyjamaströja..Några toalettbesök...

Efter många om & men så ropar den äldre till slut go natt & jag gick dit & fick den underbara gonattpussen & gonattkramen. Den yngre la sig till slut stilla & sjöng lite för sig själv & med några minuters mellanrum ropade han & frågade var jag var.. Men nu sover de båda så sött, det har de gjort ett tag nu! De är underbara mina killar!

Skulle inte vilja ha det på något annat sätt...Även om man för stunden känner sig otillräcklig för att man inte tvättat pyjamas, lagat tillräckligt god mat...men jag gör mitt bästa...tror faktiskt inte det var fel på maten, bara matlusten...

Nä, nog om mina underbara trollisar...nu blir det läsning innan jag ska sova!

Kram

Ännu en helg...

...är på de sista timmarna. Så snabbt helgerna går, med städning, umgås med barnen...man vill hinna så mycket så det känns som man inte räcker till, att man tagit sig vatten över huvudet..samtidigt så gör vi så gott vi kan & alltid så kommer barnen först.

Så vad har vi hunnit med?! Både städning & byte av gardiner, tvättat ett antal tvättmaskiner, haft fulla huset med barn, lagat god middag, sett på tre filmer (kanske blir det en till ikväll?)...& en massa gos :) & lite gräl :(

Sen har jag faktiskt hunnit läsa en del också, tentan närmar sig... frågar mig vad jag ska kunna på tentan mn har ingen aning, tror ingen vet något! Tror det är bra om man kan ordbajsa...det kan inte jag! Hatar att sitta & skriva såna tentor...men kanske är det bra att man utsätts för det, kanske blir jag bättre med tiden...Det ordnar sig alltid!

Nä, nu måste jag läsa färdigt!

Kramizar

Min mormor - saknar dig <3

Ibland kommer jag på mig själv att fundera på om jag ska åka till min morfar & mormor snart, då plötsligt slår det mig att mormor inte längre är där. Hon finns nån annanstans...

Härom dagen kom Pontus & sa: jag saknar gomma & gammelfarmor, jag längtar efter dem

Sorgen som finns efter dessa människor som påverkat hela våra liv & de vi är idag är stor. Saknad efter att inte bara kunna åka dit & få sig en karamell eller ett snällt ord.

Saknad & längtan efter att få höra deras röster..

Tacksamhet för att vi fått haft de nära hos så länge, sorg för att vi inte kunde ha dem där för alltid.

Snart är det jul, har börjat tänka på julklappar, en första jul utan min mommo...det var min mommos högtid, maten som bara hon kan göra, julklappshögen som bara växer för varje år, kalle anka & jultomten... Hennes glädje att få ha alla nära (även om hon kunde vara lite stressad!). Det kommer inte vara det samma, men ändå en jul, en jul som våra tankar finns hos henne, hon finns med oss.

Sorg & saknad...liv & död...


Älskar dig vår ängel <3


Härliga, underbara höst <3


RSS 2.0