´Det man inte dör av gör en starkare´

Så igår fick min femåring & en annan femåring vara ute medans vi andra fortsatte äta middag, de hade redan ätit. Min Pontus som fått varit ute förut själv & jag litar fullständigt på honom. Men igår gjorde de hemskheter, & vi föräldrar är de som drabbas hårdast. Vi anklagar oss själva, mer än någon annan. De är fem år, & de pushade varandra. Andra barn såg vad de gjorde men gick inte in till oss & berättade, äldre barn som struntar i att gå de extra stegen till vår dörr..

Jag kan inte förklara vad de gjort, trodde aldrig att dessa barn kunde...

Men alla påhopp från andra, kan inte förstå att andra människor kan vara så hårda & elaka & bedöma oss alla som idioter. Ja, vi hade inte full koll på våra små, men ska man ha det när de är fem år? Ska jag gå & vakta varje steg de tar?

Räcker det inte med att vi anklagar oss själva? Men vi har tagit vårat ansvar... & våra barn har lärt sig en läxa..Jag vet att Pontus aldrig gör så igen...Men vad andra tror & tänker kan jag inte påverka...

Men det man inte dör av gör en starkare...

Vad de gjort kommer jag inte avslöja här... & det behövs inte...

Riktig bloggtorka & den fortsätter för imorrn åker vi till Stockholm på en välbehövlig paus från detta...Ska passa på att andas lite extra...

Kramiz

Kurslitteratur!

Nu är det snart dags att börja svenskakursen...& en massa litteratur behöver jag! Någon som har någon som jag kan låna eller köpa? Lägg till en kommentar...

Chambers. Böcker inom oss. Om boksamtal. 2003

Dysthe, Olga. Skriva för att lära: Skrivande i högre utbildning. 2002 (Denna känner jag igen...kanske Stefan har den ute i förrådet - måste kolla!)

Keene, Ellen Oliver & Zimmermann, Susan. Tankens mosaik. Om mötet mellan text & läsare. 2003

Kjersén Edman, Lena. Barn- & ungdomsböcker genom tiderna. 2002

Modig och stark - eller ligga lågt, Skönlitteratur och genus i skola och förskola,
red. Lena Kåreland. 2005

Langer, Judith A. Litterära föreställningsvärldar. 2005

Nikolajeva, Maria. Barnbokens byggklossar. 2004

Nikolajeva, Maria. Bilderbokens pusselbitar. 2000

Nilsson, Jan. Tematisk undervisning. 2007

Persson, Magnus. Varför läsa litteratur? 2008

Populärkulturen och skolan.
red. Nilsson, Magnus. 2000

Wolf. Till dig en blå tussilago. Upplaga 2. 2004

Ärnström, Ulf. Berättarboken en bok om att berätta med egna ord. 2 uppl. 1995


Till dessa böcker tillkommer en del skönlitteratur & sagor... som jag hoppas finns på biblioteket! Några av de böckerna vill jag nog ha så jag köper kanske någon...

Ha en skön dag! Det verkar som den blir fin..

Kramis


Saknad..

Tänk att man ska sakna så mycket, saknar Pontus nu! Vill att han ska komma hem, men det gör han imorrn :) Det är ju bra att han vill vara där med mommo, Rebecka, Madde & Alice, skönt för oss att få lite ledigt ... Äntligen ska jag få ha min kille hemma! Är orolig också, när telefonen ringer är jag rädd att de ska ringa & säga att det hänt något...men det är väl sånt som hör till, eller?

Idag har panelen i köket kommit upp, allt utom bröstlisten som vi sätter på efter tapeterna...tapeterna som förhoppningsvis kommer imorrn! Ska bli skönt att få tillbaka sitt kök igen, lite jobbigt just nu faktiskt...& imorrn kommer det en massa folk! 11 st blir vi i vår lägenhet till helgen, vet inte riktigt var jag ska placera alla men det ordnar sig nog... det är som man brukar säga - finns det hjärterum finns det stjärterum!

Under de senaste veckorna har jag fått några minnesbilder, som t.ex. när jag åkte bil på västsidan mellan Likenäs & Branäs så kom det emot mig när jag & mommo brukade cykla där...mindes det så väl, & tårarna trillade - saknad - saknad efter denna underbara människa som jag haft glädjen att fått ha vid min sida i 26 år. Hon var ... det finns inte ord för att beskriva hur hon var ... underbar! <3

Härom dagen åkte vi till pappa, & direkt jag kom dit kände jag lukten... en lukt... från länge sen... när min mamma & pappa fortfarnade var tillsammans & vi hade tre grisar i en hage hos min mommo & moffen..lukten blir när min pappa kokar potatis ute i spis man eldar i. Denna potatislukt blandad med grislukt är för mig förknippad med glädje & lycka. Ja, min pappa hade skaffat sex grisar & tio hönor & en tupp! Kan säga att Pontus, Edvin & Alice tyckte det var roligt!

Idag fick jag besök, av en kär liten vän! Det var trevligt med lite prat & fika...Kanske vi ska ta en vinare snart?

Nu ska jag ta natten, kanske hinner jag läsa lite i min bok innan ögonen ramlar ihop!

Kramisar

Soffan..



Lite bättre bild på soffan... Det som fattas nu är tavlorna som ska sättas upp!

Nya vardagsrummet!!



Detta är min underbara nya tapet som sitter i vardagsrummet! Kan kännas mycket vid första anblicken men är perfekt då de andra väggarna är bruten vit med gult i... skulle faktiskt kunna ha en vägg till med detta mönster, men det sa Stefan nej till...undrar varför!?




Här står ekskänken placerad & väntar på att få sällskap av en matsalsmöbel.. (men den får vänta tills Mikaela har fått lägenhet så att hennes soffa & andra möbler försvinner)



Nya soffan, en tre-sits med en schäslong (hur nu det stavas??), samt en fåtölj med fotpall i grått tyg..Mikaela har hittat sin plats :)



Denna ek möbel hämtade jag i Fagerberg, vet inte var den ska få plats så tills vidare står den i hallen & blir bra förvaring av alla kepsar, mössor, vantar, fleecetröjor, reflexvästar m.m.!




Så här ser mitt kök ut nu!



Hjälp! Det är inte roligt...var tvungna att slipa på de gamla tapeterna så det är damm överallt! Känns inte roligt att ställa sig & laga mat där..men det funkar för snart har jag ett nytt kök också!

Hem!

Snart åker vi hemåt! Ska bli skönt, hemma är ju alltid bäst! Får med några barn hem...Edvin, Mikaela & en kusin! Pontus, han ska då inte med hem, han ska stanna hos mommo, Madde & Alice tills på torsdag för då kommer allihop till Skattkärr! Då ska vi till Mariebergsskogen, åka kanot & lite annat roligt!

Imorrn ska vi iallafall inhandla panel & tapeter, så ska köket få ett litet ansiktslyft! Skojigt!

Nu ska här packas!

Kramisar

Saknar Pontus

Nu är vardagsrummet färdigt, det fattas en ny soffa & en matsalsmöbel sen är det helt färdigt! Det är skönt att äntligen få ett rum man kan trivas i! Igår satte jag upp nya gardiner & diskade alla glas & dylikt till bokhyllorna...ska lägga ut bilder på det nya rummet så snart jag kan men min kamera är trasig...

Ska börja med köket till veckan! Panel & tapet! I rött tror jag.. Har tittat på tapet & funnit nån men är inte riktigt helt säker än.

Snart åker vi till Fagerberg & flyttstädar :( Tråkigt men det lönar sig! Är inte så mycket, toan & köket som tar tid.. & alla fönstren! Ska släppa av Stefan så han får putsa fönstren på övervåningen när jag hämtar Pontus hos mommo. Saknar honom! Men han har det bra, vill inte hem han...Det gör mig lite ledsen, men samtidigt är det ju bra att han får göra lite han vill...förstår honom nu när Alice är där! Han saknar henne ofta! Ska bli skönt att få kramas med honom sen!

På lördag är det auktion i Spikebol, Spiktorp... får väl göra lite reklam när det är svärföräldrarnas! Ska iallafall dit en sväng & titta vad det är de auktionerar bort!

Nu måste jag gå & packa väskorna!

Kramiz

Likenäsparken!

Ursäkta dröjsmålet! Igår blev jag fast i måleri & datorn stod bland massa bokhyllor så jag inte tig mig fram till den men nu har jag trängt mig in & ska skynda mig skriva lite medans Stefan duschar för sen blir det Ikea!

SÅ i lördags åkte jag till en gammal vän & tog några öl & satt & myste & pratade! Trevligt - det var alldeles för länge sen! Får försöka få ner henne till Karlstad s¨vi kan ta en runda på Harrys! Iallafall, så åkte vi till Likenäsparken, denna gamla park, med dansgolv & utedass med två platser (trevligt! & passar tjejer som vanligtvis går 2 & 2 på toa!), ingen bar & en massa mygg & knott...här har jag varit många gånger - & det är roligt ändå, trots allt som saknas! Men nu var det längesen jag var där, känner mig inte riktigt hemma uppe i dalen längre... Men i lördags var jag där, jag & ca 45 andra! Var väl inte så många människor & jag kände typ...ingen! Satt på en bänk & pratade med vännen min! & hade skoj - superskoj! Inte som att gå på en krog - nej allt annat är det! Det krävs att man provar så vet man charmen med det hela sen! Det var två killar som spelade, DDD?, de är från dalen & spelar & sjunger bra... annars brukar de ha olika dansband där! & det ska jag säga också, att hit kan man gå i träningskläder & gummistövlar, för här dansas det! Speciellt! Äkta! Trevligt! Värt att testas!

Tyvärr så verkar det inte gå så bra, som alltid så minskar anatlet besökande & ekonomin tillåter inte större, populära band! Tråkigt!  Ta er i kragen & gå dit & ta en svängom!

Nu är Stefan färdig så¨det är bäst jag skyndar mig - det var jag som sa att han skulle skynda sig! Då kanske det är bra om jag är färdig!

Kramar till er! & vännen tack för en trevlig utekväll!

Imorrn!

Imorrn ska jag uppdatera lite om vad som hänt under helgen! Just nu är jag så trött så jag inte orkar! Fastnade med ett broderi jag fått av min älskade mormor...hon hade börjat lite så nu fortsätter jag så det blir färdigt!

Så vi hörs imorrn då alla!

Kram


Party!

Det ska bli så gott med en öl! Roligt med trevligt sällskap! Ska bli skönt att komma ut & prata lite med goa vänner... även om vädret kunde va bättre men va gör väl det? Jag är ju inte gjord av socker!

Kanske det är nån som ska till Likenäsparken? Ska vi ikväll, det var länge sen!

Nu ska jag gå & fixa mig iordning!

Ha skoj idag - det ska jag!

Kramisar

Födelsedagen..

Ja, så idag blev jag 27 år...hjälp!? Dagen började inte så b dra, mina födelsedagar är inte något som jag ser fram emot..men dagen slutar desto bättre! Har fått god tårta med jordgubbar på, bra sällskap, fina presenter & supergod mat - kolbulle ute i spöregnet! Dessa goda äter vi kanske en gång om året på sommaren då alla är hemma, i år fattades dock vår käre mommo... 1:a födelsedagen utan henne. Saknar henne så det gör ont, & nu kommer tårarna för henne... Känns så ofattbart tomt..

Nu väntar sängen på mig!

God natt & kram

travar..

Ibland känns det som om man står still & inte tar sig någonstans... vet inte vart jag vill eller vart jag är på väg... travar på bara i takt med att tiden går.

Ska man fortsätta på samma väg eller ska man vända om, ska man ta en genväg eller ska man stanna kvar...ska jag ta en annan väg?

Livet är jobbigt ibland... det går upp & ner...

Äntligen!

Har längtat så efter mina små troll! Så skönt att träffas igen efter att ha varit borta från varandra! Man får kraften & orken tillbaka, även om jag just nu bara vill sova! Tänk att dessa små skatter kan få en att må allt som går att må, glädje, sorg, ilska, kärlek...

På löradg ska jag till en kär, gammal vän...sen blir det Likenäsparken, hur länge sen var det? Kommer inte ens ihåg! Men trevligt att sitta & prata & dricka med dig (&kanske några andra?)!

Kram

svensk?

I bilen en dag så sa någon finns det någon som är 100 % svensk? Det ledde till en del tankar hos mig..

Vad är svensk, vad är norsk? Min pappa är halvnorsk, detta gör mig till kvartsnorsk, vilket gör mina barn till 7,5% norsk..eller? Om en säg afrikansk man får barn med en svensk tjej, detta barn får sedan barn med en annan svensk kille...när är man då 100 % svensk? Efter hur många generationer? Då kan ju en mörk man vara 100 % svensk?

Kan man vara 100 % svensk? Vi härstammar ju alla från samma folk?? Vad är att vara svensk?

Är det blodet som gör att man är svensk? Har vi inte alla samma blod?

(När det gäller uttalet invandrare så gäller ju inte detta)

???

Jag är jag & du är du, varför behöver vi benämna på annat sätt?

orättvist..

Ibland uttalar vi detta ord, kanske utan att egentligen mena något, men vi säger dem. Livet är inte rättvist, & jag är av den meningen att det är det som är livet. Vi sätts på prövningar av olika slag, & kanske bara för att "någonting mera" vet att man klarar det & att man kommer starkare ur det. Vem är jag att säga att det är orättvist att jag inte får ha min mormor kvar när andra har det, är det orättvist att vissa har barn & familj medans andra lever själva, är det mer orättvist att en hederlig person dör än att en narkoman dör?

Har själv funderat över att folk, inte uttalat men man har förstått, tycker att det är lite fel, konstigt att jag sörjer min mormor, "hon var ju BARA mormor"...men för mig var inte mormor bara mormor, hon var min mommo, jag har träffat henne nästan dagligen i hela mitt liv, hon har alltid funnits där, nästan som min mamma... har inte jag då rätt att sörja, lika mycket, eller på mitt sätt som alla andra?

Allt detta har ju gjort att jag inte visar min sorg lika mycket men den finns där & gnager, aldrig mer kommer nånting bli sig likt..

Mitt hjärta gråter, & jag vet att många andras hjärtan gråter men mitt gråter inte mindre bara för att det var min mommo.. sorgen bär olika ansikten..

Bara några tankar...
Kramar till alla som behöver en

Natt utan barn

Skönt var det när man kom hem med ett flyttlass med gamla möbler & annat smått & gott. Allt kom från Fagerberg! Bl.a. gamla ekmöbler. Möblerna passade perfekt där jag tänkt förutom en gammal garderob som jag inte vet var jag ska ha än, står i hallen nu men vet inte om jag vill ha den där.

Idag står en del saker på listan att göra utan barn:
Frakta bort soffan till ÅVC
Frakta bort en gammal bäddsoffa i förrådet till ÅVC
Annat till ÅVC
Beställa tapeter
Köpa färg
Köpa spackel
Köpa papp
Gå på bio
Plocka ihop hemma
Skulle vilja börja spackla!

Somnade skönt igår, sov skönt fram till 6, sen har jag vaknat ofta...kändes konstigt när inga barn var hemma! När kl var runt 8 ringde mamma, Edvin var alldeles svullen i ansiktet! Eftersom vi var i Fagerberg igår så sa jag att det berodde på knotten, båda mina barn får stora utslag av knott & mygg! Men mamma & Maria tyckte tydligen att han var så svullen så eftersom de var på väg till Torsby & skulle prata med en läkare om moffen så gick de in till vårdcentralen med Edvin, det märkte jag när de ringde & ville ha personnumret! Distriktsköterskan tyckte det såg ut som vattkoppor, men det har de redan haft så efter ett besök hos doktorn som sa att de skulle ha på rikligt med kylbalsam & att han kunde stanna hos mommo utan mamma!

Ibland funderar jag på om de haft små barn! Men det är väl som jag också tycker värre när det handlar om andras barn. Jag vet ju hur de brukar bli efter knott & mygg men det vet ju inte de! Men jag vet ju också att de tar sina ansvar som barnvakter, hellre att de tar det säkra framför det osäkra!

Nu måste jag börja fixa lite, Stefan har åkt för att hyra en kärra!

Kramms


Måste läsa! Barnfri & bio!

Imorrn blir vi barnfria! Ja, inget barn i huset från tisdag till torsdag! Har ju varit fullt upp hela sommaren... så jag & Stefan ska nog gå på bio på onsdag, män som hatar kvinnor! Det är bara en hake, jag har inte läst färdigt boken än, & det vill jag göra! Boken började sådär, gick segt & funderade på att byta bok men eftersom den fått så goda recensioner tänkte jag att jag måste testa lite till... så nu har jag läst lite till & nu är boken bra! Har kommit in i handlingen & det är svårt att släppa den, även om jag börjar bli van att lägga undan böcker som jag läser! Blir ju så när man får barn!

Så tills på onsdag har jag väl en 400 sidor att läsa, köra flyttlass, bestämma tapeter (tänkte göra det på onsdag när vi är barnfria!), gå på bio...

Varför vi är barnfria? Jo, Pontus åkte till mommo idag då hon hämtade Madde & Alice i Karlstad & Edvin vill också va hos mommo utan mamma & pappa så honom kommer mommo & hämtar i Fagerberg imorrn.. Vi åker ju upp på torsdag så det ska nog gå bra! Och skönt för mamma & pappa att få ro om varandra, det blir ganska sällan!

Krams


Skoj!

Så skojigt på bodaborg! Har bara varit där en gång förut, med mattekursen på universitetet i februari...blev positivt överraskad då & har sedan dess velat åka dit! Så idag blev det av med mina två lillasyrror & två kusiner.. ett femmannalag där det fanns det mesta! Vi klarade 9 banor och nästan några till... skojigt var det!

I maj var min studiegrupp på hällefors herrgård & gjorde en höghöjdsbana, den var superkul! När jag nu börjat göra sådana saker så vill jag bra göra mer..vet ju att det finns några "fångarna på fortet" någontans...kanske det blir det nästa gång!?

Blir ju också glatt överraskad när man märker att man klarar sådant man aldrig trodde! Gav mig in i ett spindelnät idag & JAG tog mig igenom! Krypa, klättra, tänka, springa - en bra kombination! Även om det blev lite svettigt!

Kramiz

Telefonsamtal!

Trevligt med telefonsamtal med en kär gammal vän som man inte pratar så ofta med! Undrar varför det blir så? Men det är väl så att man har så mycket annat som ska göras & så tänker man att man ringer senare & sen tänker man att man ringer nästa dag...& så blir det så att det bara inte blir av... Vi har ju fullt upp båda två, men samtidigt så vet man att man har dessa vänner kvar även om man inte pratar så ofta! (& när man pratar har man mera att prata om!)

Kramisar

Regn - HÄRLIGT!!

Det är härligt i regnet! Det tycker mamma med!





Här kommer Emma ut från toan - undrar vad hon hade gjort?? Det luktade lite efter!

Orrleken!

Igår var vi till Orrleken, en av fyra parklekar i stan. Där lånade vi två kanoter, Stefan, Emma & Edvin i en kanot & Pontus & jag i en kanot. Det gick bra först för mig & Pontus, jag paddlade & han satt fram & kikade. För Emma & Stefan tog det ett tag innan de fick kanoten att gå nästan rakt. Vi paddlade in i Mariebergsviken & vände, när vi nästan var framme vid stranden vände kanoten & vi åkte nästan in i all vass! Jag kunde inte vända kanoten, fastän jag paddlade för glatta livet! Det blåste & Pontus blev rädd, ville åka in till stranden & jag försökte lugna honom & säga att jag vänder snart...Vi åkte nästan helt in i viken innan Stefan & Emma fick hålla i vår kanot & vända den, då gick det lite lättare. Det var iallafall skojigt även om jag ett tag tänkte hoppa ur kanoten & simma i land med den! Nästa gång ska vi paddla när det inte blåser så mycket & jag sitter inte som ensam paddlare!!

Efter paddlandet så badade vi & barnen lekte lite..



Kul att gunga i kompisgungan!



Pontus flyter i plaskdammen!



Edvin cyklade, det var lite roligt att man fick cykla i de gjord bäckarna & plaskdammen!

Det var en rolig stund för oss alla! Kan rekommendera denna!

Jag önskar dig...

Jag önskar dig inte guld, mitt barn
ej heller pengar och makt.

Jag önskar dig modet att vara dig själv
och stå för det du har sagt.

Jag önskar dig inte en stenfri väg,
men kraften att vägen gå.

Jag önskar dig kärlek i rikligt mått
och vänner att lita på.

Vilken härlig natt!

Va gott jag sovit inatt! Inte svettats utan sovit! Det var skönt & välbehövligt! Vet inte hur det kom sig att det inte var lika varmt idag men iår ställde jag fläkten riktad mot mig & dörren stod öppen en stund! Annars är det som en bastu uppe..skulle upp till en skrikande Edvin igår kväll & när jag stod bredvid hans säng kände jag hur svetten kom! Inte konstigt att han inte kunde sova.

Nu ska jag & Edvin gå & duscha så att vi är färdiga att åka när pappa & Pontus kommer hem från jobbet!

Kram

Bajs i poolen!

Ja idag har Emma & Edvin spelat ett spratt! Edvin bajsade i poolen! Stefan var snabb att skälla på lilla vännen men det var ju faktiskt ett stort skämt! Han hade inte gjort det!

Idag har det varit en lugn dag. Mikaela åkte hem, ska upp till Höljes i helgen...ville att hon skulle stanna hemma men icke. Tycker inte att rallycrossen är ett ställe som ungdomar ska vara på natten, tror att mamma skulle hämta henne på natten iallafall!. Tycker inte heller att det här med bilar & alkohol är någon bra blandning! Mycket händer under denna helg... kanske skulle man vara hårdare som förälder? Kanske skulle föräldrarna visa lite bättre omdöme! Nog om det, jag skulle inte låta mina barn få åka dit!

Till middag blev det ugnstekt falukorv! Inte ofta det är falukorv här i huset! Ingen favorit hos Stefan. Men jag gillar det! Eller iallfall ugnstekt & korvstroganoff! Stekt falukorv går an det med men bara ibland.

Imorrn ska Pontus få följa med pappa på hans sista arbetsdag innan semestern. Tänk att det bara är ett år kvar tills han  ska börja fritids! Inte är väl han så stor än! Men det är ju ett år kvar än & mycket kan hända, det vet jag ju men ändå!

När de kommer hem därifrån ska vi åka & testa en parklek i stan, orrleken. Det ska bli riktigt roligt! De har kanoter man får låna, fin badplats, plaskdamm, cyklar m.m. Ska ta mig en kanottur med Emma tror jag! Jag tycker det är roligt att "semestra" lite hemmavid. Man upptäcker mycket skojigt om man letar. Tycker fler skulle testa att vara lite turister hemma!

Nu ska jag klippa Emmas hår innan sängen kallar!

Kramisar!

Idag har ...

Idag har vi varit till Mariebergsskogen. Vi började att titta på alla djuren, det fanns lamm, griskultingar & en kalv som föddes i söndags!



Här är de söta samlade vid fågeldammen!



Pontus jagar hönor, blev lite Emil i Lönneberga :)



Edvin fick äntligen ge sina tuttar till griskultingarna, ett halvår för sent!



En sväng med rundturståget Conrad Höök!

Sen på kvällen blev det Rix fm festival! Pontus såg fram emot att höra gimme, gimme, gimme med Lili & Susie.



Här har Pontus fått hoppa upp på Emmas axlar efter en timme på mammas! Jag var riktigt svett i nacken, nästan som om Pontus kissat! Men lite svett (eller mycket) hör väl till en sådan sommardag då Karlstad verkligen levde upp till ryktet!



Efter lång väntan & kissepaus så var det dags för gimme... men Pontus var ganska trött & efter kissepausen fick vi dåliga platser. Detta är väl nackdelen med festivaler & barn! Borde kunna gå att lösas tycker man! Det är ju inte så roligt för dem som står bakom någon med en unge på huvudet heller! Nä, fram med madrasser längst fram där barn & mammor eller pappor kan sitta, då skymmer de inte sikten heller! Det är ju lite av en familjefest ändå!



Efter detta uppträdande så gick jag & Pontus & käkade korv & glass medans Mikaela & Emma väntade på att få se Milow. Det var en trevlig kväll & Pontus är nöjd & det är jag med! Är härligt att få göra saker med bara en son ibland, då känner man att man har fullt fokus på denne.

En sak som jag blev besviken på är att många andra städer haft mycker fler & "bättre" artister, detta tycker jag är riktigt tråkigt! Borde vara samma artister i varje stad! Eller borde artisterna utdelas så att populariteten är densamma..men det är ju bara mina åsikter!

Jag är nöjd efter en trevlig dag & kväll!

Kramms

RSS 2.0